Webtentoonstelling 'Herkomst Van Herck
'





HERKOMST VAN HERCK

RECONSTRUCTIE VAN DE VERSPREIDE ARCHIEVEN EN COLLECTIES VAN EEN PROMINENTE ANTWERPSE KUNSTHANDELAARSFAMILIE

 

Op 5 april 2019 organiseerde het Rubenianum een studiedag over de nalatenschap van de voormalige Antwerpse kunsthandelaarsfamilie Van Herck.

Onder de kundige en stimulerende leiding van Elise Gacoms (Rubenianum) werden deze maand de resultaten van die studiedag online geplaatst onder de vorm van de webtentoonstelling 'Herkomst Van Herck'. Surf gewoon naar https://archiefbank.be/node/751, om van heel wat moois te genieten.

Sprekers uit verschillende instellingen poogden er vanuit verschillende invalshoeken de collectie virtueel te reconstrueren. Ook al lijkt dit op een droge opsommingsoefening, toch kon deze studiedag het talrijke publiek, waaronder heel wat nazaten van de familie Van Herck, bekoren. In het tweede nummer van de vorige jaargang van ons tijdschrift Reineringen heeft Paul Wyckmans hierover al bericht.

Dit is een lijst van de sprekers en hun onderwerpen:

  • De familie Van Herck en hun (verspreide) nalatenschap: een introductie - Elise Gacoms, Rubenianum

  • Het archief van het Antwerpse veilinghuis, kunstexpertise- en interieurbedrijf Van Herck ontsloten - dr. Johan Dambruyne, Rijksarchief Antwerpen-Beveren

  • Het Fonds Van Herck. Een waardevolle glasplatencollectie doorgelicht - Jeroen Reyniers, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA)

  • “Adolf, kan ik later deze papieren terug krijgen? CVH”. De onderzoeksarchieven van Charles Van Herck en Adolf Jansen - Elise Gacoms, Rubenianum

  • Van concept tot beeldhouwwerk - Anne De Breuck, Koning Boudewijnstichting

  • Deken Jozef Van Herck, kunsthistoricus in de loopgraven en op de barricades - Paul Catteeuw, Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich - Documentatiecentrum Jozef Van Herck

  • Alfons Van Herck en de schenkingen aan de Leuvense Universiteitsbibliotheek - Dirk Van Eldere, KU Leuven Universiteitsbibliotheek

  • Het archief van Peter Van Herck, binnenhuisarchitect - Giovanna Visini, FelixArchief

Reeds van bij de eerste tussenkomst bleek dat de familie Van Herck toch wel al van in de negentiende eeuw volop met kunst bezig was.

Als voorzitter van onze heemkundige kring mocht ik op die studiedag de figuur van Jozef Van Herck toelichten. Ondanks het feit dat veel familieleden ooit “nonkelke” in de Duivenstraat hadden bezocht, konden we toch nog heel wat fait-divers en wetenswaardigheden aan het publiek kenbaar maken.



Uiteindelijk was Jozef Van Herck de hoogst opgeleide van zijn familie. Hij werd veelvuldig en grondig geconsulteerd door zijn oudere broers. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog. En – zoals wij allemaal weten – hij was zelf ook een grote verzamelaar van kunst(objecten) in de meest brede betekenis van het woord. Jozef had wel degelijk een rol te spelen in het verhaal van de familie.

Met een eenvoudige klik kom je in de verschillende lezingen terecht. Een korte toelichting leidt je zo tot een uitvoerige reeks foto’s. Een rondgang langs deze interessante geschiedenis, het is maar een klik verwijderd: https://archiefbank.be/node/751. De inkom is gratis, een museumpas hoeft dus niet.

Paul Catteeuw

Zoeken in onze website
Created: 23/03/2020
© 2003-2020 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden